Gıda
Sorgum glütensiz olması ve çölyak hastaları için güvenli olması nedeniyle dünyada önemi giderek anlaşılmaya ve popüler olmaya başlamıştır. Sorgum, glüten intoleransı bulunanlar için buğday, çavdar ve arpa yerine mükemmel bir alternatiftir.
Etanol
Sorgum yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olması nedeniyle en önemli etanol kaynaklarından biri olmaya başlamıştır. Sorgum nişastasının sindirilebilirliğinin düşük olması, mısıra kıyasla daha düşük etanol verimine sahip olmasına neden olmaktadır.
Hayvancılık
Sorgum Kuşağı’nın merkezinde yer alan hayvancılık üreticileri, genellikle sorgumu mısırın yerine uygun maliyetli bir ikame olarak kullanır. Besi rasyonlarındaki ana sindirilebilir enerji kaynağı, içinde bulunan nişastadan gelir.
Sorgum Kullanım Alanları Gıda
Sorgum glütensiz olması ve çölyak hastaları için güvenli olması nedeniyle dünyada önemi giderek anlaşılmaya ve popüler olmaya başlamıştır. Sorgum, glüten intoleransı bulunanlar için buğday, çavdar ve arpa yerine mükemmel bir alternatiftir. Günümüzde yalnızca ABD’de 1400 gıda ürününde sorgum bulunmaktadır. Ayrıca hem mayalı hem de mayasız ekmek üretiminde, kuskus yapımında, fermente edilmiş ya da fermente edilmemiş içeceklerin yapımında kullanılır. Tatlı sorgumdan şurup elde edilir ve bu şurup işlenmiş gıdalarda doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. Buna ek olarak, çok önemli bir bitki bazlı protein kaynağıdır ve protein oranı kinoa bitkisiyle eş değerdir. Bu sebeple özellikle vegan beslenme için tavsiye edilmektedir. Diğer tahıllara alternatif olarak pizza hamuru, tortilla, külah, pankek, waffle, şekerleme, gevrek, kızartma unu, granola bar ve kurabiye yapımında kullanılabilmektedir.
KAYNAK: https://sorghumgrowers.com/sorghum-101/#