Gıda

Mısırın gıda olarak en önemli kullanım alanlarından biri mısır unudur, bütün mısırın öğütülmesiyle yapılır. İri taneli mısır unu, mısır gevreği yapmak için kullanılır.

Endüstriyel

Mısır endüstriyel olarak çeşitli alanlarda kullanılır ve birçok mısır türü endüstriyel kullanım için yetiştirilmektedir. Mısır nişastasından genellikle sakkarozdan daha ucuz olan yaygın bir tatlandırıcı olan mısır şurubu elde edilir.

Etanol

Mısır etanolü esas olarak yakıtlardaki oksijeni artırmak ve daha temiz yanmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca mısır etanolu yüksek oktanlı olmasından dolayı benzinden daha düşük bir sera gazı emisyonuna sahiptir.

Mısırın Kullanım Alanı Hayvancılık

Mısır silajı , hayvancılığı gelişmiş ülkelerde besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan en önemli kaba yem kaynaklarından biridir. Son yıllarda, ülkemizde de silaj yapımı artmış ve üretilen toplam silajın yaklaşık % 70’ni mısır silajı oluşturmuştur. En çok silaj yapan bölgelerin başında 1.488.000 ton ile Marmara Bölgesi ve bunu 1.030.000 ton ile Ege Bölgesi izlemektedir. En çok silaj yapan iller sıralamasında ise 515.000 ton ile Bursa ve 504.000 ton ile İzmir ilinin ilk sıralarda yer aldığı bildirilmektedir.

Ülkemizde üretilen silo yemlerinin önemli bir kısmı süt ineklerinin beslenmesinde kullanılırken, çok az bir kısmı ise sığır besisinde kullanılmaktadır. Mısır silajı gerek içerdiği enerji ve gerekse hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silajlık yem bitkilerinin ‘en iyisi’ olma özelliğini taşımaktadır. Bunun dışında, üretim maliyetleri açısından diğer silajlık yem bitkileri ile karşılaştırıldığında, üretilen her ton mısır silajı kurumaddesi diğer yem bitkilerinden daha ucuza elde edilmektedir. Mısır silajının gerek yem değeri gerekse üretim maliyeti düşünüldüğünde hayvan beslemede yoğun bir şekilde kullanılması ve ülke genelinde yaygınlaşması beklenmektedir. Ancak, mısır silajı üretiminde, miktarın artırılması ile birlikte kaliteli mısır silajı elde edilmesine de özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca, silaj yapımı sırasında ve silolamadan sonra uyulacak kurallara dikkat edilmediğinde meydana gelebilecek besin madde kayıplarının %30’un üzerine çıkabilmektedir.

Ayrıca mısır, lif oranı düşük olması nedeniyle kümes hayvanlarının en kolay sindirebildiği tahıl ürünüdür. Yem olarak genellikle sarı mısır tercih edilir ve sarı mısır üretimi yem talebinin %20’sini karşılamaktadır. Bu sebeple talep açığı Amerika’dan ithal edilen mısırla karşılanmaya çalışılmaktadır.

KAYNAK: https://www.egemisirsilaji.com/sigir-besisinde-misir-silaji-kullanimi/

https://poultry.extension.org/articles/feeds-and-feeding-of-poultry/feed-ingredients-for-poultry/cereals-in-poultry-diets/corn-in-poultry-diets/

https://feedplanetmagazine.com/misir-yem-endustrisi-dosyasi/

Sosyal Medyalarımız