Gıda

Mısırın gıda olarak en önemli kullanım alanlarından biri mısır unudur, bütün mısırın öğütülmesiyle yapılır. İri taneli mısır unu, mısır gevreği yapmak için kullanılır.

Etanol

Mısır etanolü esas olarak yakıtlardaki oksijeni artırmak ve daha temiz yanmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca mısır etanolu yüksek oktanlı olmasından dolayı benzinden daha düşük bir sera gazı emisyonuna sahiptir.

Hayvancılık

.Mısır silajı , hayvancılığı gelişmiş ülkelerde besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan en önemli kaba yem kaynaklarından biridir. Son yıllarda, ülkemizde de silaj yapımı artmış ve üretilen toplam silajın yaklaşık % 70’ni mısır silajı oluşturmuştur.

Mısırın Kullanım Alanı Endüstriyel

Mısır endüstriyel olarak çeşitli alanlarda kullanılır ve birçok mısır türü endüstriyel kullanım için yetiştirilmektedir.

En önemli kullanım alanlarından biri mısır nişastasının şekere dönüştürülmesi ve bu şekerlerin çeşitli mayalar yardımıyla fermante edilerek oluşan alkol üretimidir. Ayrıca mısır nişastasından genellikle sakkarozdan daha ucuz olan yaygın bir tatlandırıcı olan mısır şurubu elde edilir. Mısır şurubu ticari olarak hafif  veya koyu mısır şurubu olarak satılmaktadır. Hafif mısır şurubu berrak ve açık renklidir; unlu mamullerde, reçel ve jölelerde ve diğer birçok gıda ürününde kullanılır. Isıtıldığında kristalleşmediği için özellikle şekerlemelerde kullanılır. Koyu mısır şurubu, mısır şurubunun pekmez ve karamel rengi ile birleştirilmesiyle yapılır ve hafif mısır şurubundan daha tatlıdır. Koyu mısır şurubu, hafif mısır şurubuyla aynı şekilde kullanılır; sofra şurubu olarak da kullanılır. Mısır şurubu, alkolsüz içecekler ve şekerler gibi işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubu haline getirilir.

Yenilebilir kullanımlarına ek olarak, mısır yağı sabun, boya ve mürekkep yapımında kullanılır. Mısır sapları ise kağıt ve duvar panosu haline getirilir; kabukları dolgu malzemesi olarak kullanılır; koçanlar doğrudan yakıt, kömür yapmak ve endüstriyel çözücülerin hazırlanmasında kullanılır.

Mısır özü, mısır bileşenlerinin ayrılmasıyla oluşan bir atık ürünüdür. Bununla birlikte, endüstriyel yapıştırıcıyı daha güçlü hale getirmek için mısır özü bileşenleri kullanılmaktadır. Mısır özünün kullanımı, yapıştırıcı formülünde gereken reçine miktarını azaltır, bu da yapıştırıcının üretilmesini daha ucuz hale getirmektedir.

Ayrıca taşıt lastiği üretiminde lastiklerin oturtulduğu kalıplar mısırdan yapılmaktadır ve bu kalıpları kaplamak için toz mısır nişastası kullanılmaktadır. Bunun sebebi lastikler kalıplardan çıkarılırken lastiğin kalıba yapışmaması içindir

KAYNAK: https://www.britannica.com/plant/corn-plant/Uses-and-products

https://www.mentalfloss.com/article/26030/10-ways-we-use-cornhttps://m.farms.com/ag-industry-news/10-things-made-with-corn/

Sosyal Medyalarımız