Endüstriyel

Mısır endüstriyel olarak çeşitli alanlarda kullanılır ve birçok mısır türü endüstriyel kullanım için yetiştirilmektedir. Mısır nişastasından genellikle sakkarozdan daha ucuz olan yaygın bir tatlandırıcı olan mısır şurubu elde edilir

Hayvancılık

Mısır silajı , hayvancılığı gelişmiş ülkelerde besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan en önemli kaba yem kaynaklarından biridir. Son yıllarda, ülkemizde de silaj yapımı artmış ve üretilen toplam silajın yaklaşık % 70’ni mısır silajı oluşturmuştur.

Etanol

Mısır etanolü esas olarak yakıtlardaki oksijeni artırmak ve daha temiz yanmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca mısır etanolu yüksek oktanlı olmasından dolayı benzinden daha düşük bir sera gazı emisyonuna sahiptir.

Mısırın Kullanım Alanı Gıda

Mısır, dünyadaki en büyük üçüncü bitki bazlı besin kaynağıdır. Diyet lifi bakımından yüksektir ve antioksidanlar açısından zengindir. Mısırın gıda olarak en önemli kullanım alanlarından biri mısır unudur, bütün mısırın öğütülmesiyle yapılır. İri taneli mısır unu, mısır gevreği yapmak için kullanılır. Marketlerde ise mısır ekmeği ve yağda kızartma unu yapmak için biraz daha ince taneli olarak satılmaktadır. Daha da ince öğütülmüş unlar ise pizza hamuru pişirmek için kullanılır. En ince taneli yani en yüksek kalite mısır unu ise krep, çörek, ekmek ve bebek maması için kullanılan mısır unudur.

Diğer pek çok tahılın aksine, mısır unu glütensizdir ve kabarmış ekmek yapmak için tek başına kullanılamaz. Bununla birlikte, Latin Amerika mutfağında tortilla, arepas ve tamales gibi temel gıdalarda kullanılan bir tür hamur olan masa yapmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer birçok yerde, tatlı mısır koçanı üzerinde kaynatılır veya kavrulur, krema haline getirilir, kabuklu çekirdekler veya un haline getirilir ve mısır pudingleri, lapa, kalbur kekleri ve mısır ekmeğinde pişirilir. Ayrıca patlamış mısır, şekerlemeler ve çeşitli kahvaltılık tahıl gevrekleri için kullanılır.

 Mısır yağı ise yumuşak tadı ve açık rengiyle sebebiyle genellikle gıdada kullanılır. Az miktarda kolesterol içermesi nedeniyle salata yağı ve kızartma yağı olarak tercih edilir. Mısır yağı, yağın bir katalizör yardımıyla yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojen ile birleştirildiği bir işlem olan hidrojenasyon ile margarine dönüştürülebilir. Mısırın gıdada bir diğer kullanımı ise mısır nişastası şeklindedir. Mısır Nişastası, tohumun potansiyel yeni bitkiyi oluşturmak için var olan kısmı olan mısırın endosperminden yapılır. Sıvı yiyecekler için koyulaştırıcı ve vücut tozundaki talka alternatif olarak kullanılır. Mısır nişastasında aynı zamanda mısır şurubu üretilir. Mısır şurubu ise başta şeker üretimi olmak üzere alkolsüz içecekler, reçel, şekerleme, kurabiye ve kek gibi çeşitli ürünleri tatlandırmak için kullanılır. Mısır şurubu, şeker kamışından çok daha ucuz ve tatlıdır.

KAYNAK: https://www.britannica.com/plant/cardoon

https://www.mentalfloss.com/article/26030/10-ways-we-use-corn