Mısır Bitkisi Nedir?

Kültür mısırının dünyaya yayılması Christopher Columbus’un Amerika’yı keşfinden (1492) sonra olmuştur. Christopher Columbus ve ekibi 1493 yılında kültür mısırını İspanya’ya getirmiştir. 15. yüzyıl içinde buradan Kuzey Afrika yoluyla Asya’ya, 16. yüzyılda Portekizlilerce Batı Afrika’ya ve daha sonra Hindistan ve Çin gibi uzak doğu ülkelerine götürülmüştür. Türkçe’de bu bitkiye “mısır” adının verilmesi, onun yurdumuza Kuzey Afrika yoluyla Mısır ve Suriye’den girdiğini göstermektedir. Yerli Amerikan halkları mısır üzerinde 7000 yılı aşkın bir süre boyunca seleksiyon yaparak, yabani bir bitkiyi kendileri için hayati önem taşıyan bir kültür bitkisine dönüştürmüşlerdir.

Mısır, Amerika’nın keşfine kadar Güney Amerika’dan Kuzey Amerika’nın en kuzeyine, Kanada sınırlarına kadar yayılmış bir kültür bitkisiydi. Bu kıtaya ait yerli halkın dininde mısır, “mısır tanrısı” ve “mısır tanrıçası”, olarak adlandırılmış ve tanrının onlara bir hediyesi olarak görülmüştür. Modern mısır genotipleri Meksika, Orta ve Güney Amerika yerlileri tarafından ilkel mısır popülasyonları arasından seleksiyonla elde edilmiştir. Mısır ırklarının ayrışımı kendi içerikleri nedeniyle gıda, içecek ve ilaç üretiminde kullanılmış ve bu nedenle bugün eşsiz özelliklerde, kimyasal bileşenleri ve yapısı bakımından farklılıklara neden olmuştur.

Mısır, Poaceae (buğdaygiller) familyasına ait tek çenekli (monocotyledon) bir bitkidir. Poaceae familyası içerisinde çiçeklenme biçimi bakımından diğer türlerden farklıdır. Çiçekleri monoik yapıda olup, erkek (tepe püskülü) ve dişi çiçekler (koçan) aynı bitki üzerinde fakat farklı yerlerde bulunmaktadır. Mısır, geniş adaptasyon yeteneği nedeniyle Dünya’nın farklı bölgelerinde kültürü yapılabilmektedir. 50° kuzey enleminden 50° güney enlemlerine, deniz seviyesi ile 3000 metreye kadar olan yüksekliklerde ve ayrıca birçok toprak tipinde tarımı yapılabilmektedir.

KAYNAK:https://www.atlasbig.com/tr/ulkelerin-misir-uretimihttps://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30187&sube=0

Mısırın Kullanım Alanları

GIDA

Mısırın gıda olarak en önemli kullanım alanlarından biri mısır unudur, bütün mısırın öğütülmesiyle yapılır. İri taneli mısır unu, mısır gevreği yapmak için kullanılır. Marketlerde ise mısır ekmeği ve yağda kızartma unu yapmak için biraz daha ince taneli olarak satılmaktadır. Daha da ince öğütülmüş unlar ise pizza hamuru pişirmek için kullanılır. 

ETANOL

Mısır etanolü esas olarak yakıtlardaki oksijeni artırmak ve daha temiz yanmasına yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca mısır etanolu yüksek oktanlı olmasından dolayı benzinden daha düşük bir sera gazı emisyonuna sahiptir. Bu sebeple atmosferdeki sera gazı etkisini azaltır ve diğer yakıt katkılarının aksine tamamen biyolojik olarak parçalanabilir.

ENDÜSTRİYEL

En önemli kullanım alanlarından biri mısır nişastasının şekere dönüştürülmesi ve bu şekerlerin çeşitli mayalar yardımıyla fermante edilerek oluşan alkol üretimidir. Ayrıca mısır nişastasından genellikle sakkarozdan daha ucuz olan yaygın bir tatlandırıcı olan mısır şurubu elde edilir. Mısır şurubu ticari olarak hafif  veya koyu mısır şurubu olarak satılmaktadır.

HAYVANCILIK

Mısır silajı gerek içerdiği enerji ve gerekse hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi nedeniyle silajlık yem bitkilerinin ‘en iyisi’ olma özelliğini taşımaktadır. Bunun dışında, üretim maliyetleri açısından diğer silajlık yem bitkileri ile karşılaştırıldığında, üretilen her ton mısır silajı kurumaddesi diğer yem bitkilerinden daha ucuza elde edilmektedir.