Sorgum Bitkisi

Sorgum ve türlerinin anavatanı Afrika olmakla beraber dane, silaj, nişasta, şurup yeşil ve kuru yem, süpürge, şıra, duvar kaplama, yüksek kaliteli bal mumu, etanol, alkollü içecek  gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Sorgum; tatlı sorgum, tahıl sorgum ve yemlik sorgum olarak üç sınıfa ayrılmaktadır. Sorgum, çok yönlülüğü ve farklı iklim şartlarında iyi yetişmesi sayesinde gelişmekte olan ülkelerde enerji üretimi için araştırılan bitkiler arasında en ümit verici olanıdır. Ayrıca sorgum en ucuz şeker kaynaklarından birisidir.

Tatlı sorgum ılıman iklimlerde yetişebilir. Çok fazla azota gereksinim duymaz ve yetişme periyodu oldukça kısadır. Tatlı sorgumun en önemli dezavantajları, mevsimsel olarak elde edilişi ve depolamasının pahalı oluşudur. Depolama için iyi hazırlanmış altyapıya ve iş gücüne ihtiyaç vardır.

Tahıl sorgum, dar başlı, yuvarlak bir salkımdan kısa veya uzun olabilen açık, sarkık bir salkıma kadar birçok şekil ve boyutta olabilir. Kırmızı, turuncu, bronz, ten rengi, beyaz ve siyah renkli sorgum olmak üzere çeşitli sorgum türleri vardır.Kırmızı, turuncu veya bronz sorgum geleneksel olarak yetiştirilen ve sorgum endüstrisinin tüm seviyelerinde kullanılan türlerdir. Ten rengi, krem ​​ve beyaz renkli sorgum çeşitleri tipik olarak gıda endüstrisi için un haline getirilirken, siyah ve bordo çeşitleri ise gıda uygulamalarında faydalı antioksidan özellikler içermesi nedeniyle kullanılır. Tam tahıllı sorgum, yemeklere fındıksı bir tat katan harika bir lif ve protein kaynağıdır.

Seçilen tür ve varyete bağlı olarak sorgum, mera otlatma, saman üretimi, silaj ve taze yem için kullanılabilir. Yemlik sorgum tipik olarak 240-450 santimetre boylarına kadar büyür ve çiftlik hayvanlarını beslemek için silaj  kullanımı için en popüler olanıdır.

Sorgum bitkileri kurak ve yarı kurak bölgelerde sulanarak yetiştirildiğinde iyi gelişen ancak, kurak dönemlerde su stresine de oldukça dayanıklı bitkiler olup, sap, yaprak kını ve yaprak ayasının genellikle mum tabakasıyla kaplı olmasından dolayı bitkiden transprasyonla kaybedilecek su miktarı minimuma indirilmektedir. Tatlı sorgum kuraklık sırasında dormant hale geçebilme yeteneğine sahip olduğu için kuraklığa en dayanıklı zirai üründür. Sorgum yüksek tuza dayanıklı, su tutma kapasitesine sahip, pH değeri 5-8 aralığında olan yüksek alkali içeriğine sahip topraklarda gelişebilen verimi yüksek bir biyokütledir. Dünyanın kurak bölgelerinde ve yarı kurak topraklarda yetişebilmesi ve mısıra kıyasla çok sert topraklarda gelişebilmesi tahıl sorgumun avantajlarından birisidir. Sorgum, üreticiler tarafından mısırdan daha ucuz olması ve daha fazla ürün vermesi nedeniyle de tercih edilmektedir. Nişastaca zengindir ve nişasta kompozisyonu mısıra çok benzer.

Kaynak: Tahıllardan Etanol Üretimi, Raciye MERAL & Gülşah SAYDAN KANBEROĞLU, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 2012.

Karaman Ekolojik Koşullarinda Silajlik Sorgum-Sudan Otu Melezinin II. Ürün Olarak Yetiştirme İmkanlarinin Belirlenmesi, Ahmet GÜNEŞ & Ramazan ACAR, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005.

ETANOL

Sorgum yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olması nedeniyle en önemli etanol kaynaklarından biri olmaya başlamıştır. Sorgum nişastasının sindirilebilirliğinin düşük olması, mısıra kıyasla daha düşük etanol verimine sahip olmasına neden olmaktadır. Ayrıca tatlı sorgumdan elde edilen şeker, hektar başına yaklaşık 8.000 litre etanol üretimi sağlamaktadır.

GIDA

Sorgum glütensiz olması ve çölyak hastaları için güvenli olması nedeniyle dünyada önemi giderek anlaşılmaya ve popüler olmaya başlamıştır. Sorgum, glüten intoleransı bulunanlar için buğday, çavdar ve arpa yerine mükemmel bir alternatiftir. Günümüzde yalnızca ABD’de 1400 gıda ürününde sorgum bulunmaktadır. 

Content Management

Content Organise

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua.

Keyword Selection

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua.

HAYVANCILIK

Tahıl sorgum, hayvancılık için önemli bir yem maddesidir. Sorgum ısı ve nem stresini çoğu mahsulden daha iyi tolere eden, suyu verimli kullanan bir mahsuldür. Ayrıca, bu ürün yetiştirme sistemlerinde yaygın olan hastalık, böcek ve yabani ot yaşam döngülerini kırarak, ürün rotasyonuna, özellikle geniş yapraklı ürünlere iyi uyum sağlar.