Su Kullanımı

Su kullanım verimliliği mahsul üretiminde çok önemlidir. Tohum Endüstrisi, su kıtlığı gibi çevresel etkenleri daha iyi tolere edebilecek hibrit ve yeni mısır-sorgum türleri üzerinde çalışan bilimsel çalışmalara yatırımlar yapmaktadır. Ayrıca bu çalışmaların sonucunda elde edilen ürün ve üretim teknolojileriyle birlikte mısır ve sorgum üretiminde daha az su tüketilerek bu üretimler daha sürdürülebilir hâle gelecektir.

Fakat mısır ve sorgum arasında şu anki su kullanım verimlilikleri karşılaştırıldığında mısırın daha verimli ve sürdürülebilir olduğu görülmektedir. Yapılan bir araştırmada sorgumun daha az su kullanarak tahıl vermeye başlamasına rağmen daha sonra inç başına su kullanım verimi düşmektedir. Mısır üretiminde ise ilk tahıl verimi için daha fazla su kullanımı gerekse de sonrasında inç başına su kullanımı sorguma göre daha azdır. Bu sebeple mısır üretiminin sorgum üretimine göre su verimi açısından daha sürdürülebilirdir.

Yapılan  bir diğer araştırmaya göre potansiyel bir mısır verimi üretmek için, sulama suyu gereksinimi, Sırasıyla % 100, 90, 80, 70, 60, 50 ve 40 su uygulama etkinliği altında 618, 686.7, 772.5, 882.9, 1 030, 1 236, 1 545 m3/da bulunmuştur. Sonuçlar, ölçülen verimin da başına ortalama 640.4 kg/da olduğu ve 578.4 ila 702.6 kg/da arasında değiştiğini göstermiştir. Mısır üretimi için uygulanan su ortalama 1056.7 m3/da olmuştur. Mısır çiftliklerinde su kullanım etkinliği (SKE) 2006 ve 2013 yılları arasında ortalama 0.61 kg/m3 ve su uygulama verimliliği % 51.2 olarak bulunmuştur. Soğuk yarı kurak ortamda mısır üretiminde su kullanım verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir üretim sağlamak için kısıntılı sulamanın uygulanabileceği önerilmektedir.

https://cropwatch.unl.edu/crop-water-use-comparison-rainfed-corn-sorghum-and-soybean-2009-2011

https://www.cropquest.com/corn-vs-grain-sorghum/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/751615

Sosyal Medyalarımız